Raakaa ja kypsää

Värikästä kasvisruokaa ja hyvää oloa

Tapioka

: marraskuu 22, 2015

Usein tähän aikaan vuodesta olen laskenut päiviä kesään, eli jouluun ja kesäiseen lomaan. Tänä vuonna olen kuitenkin päättänyt olla joulun kotona monen vuoden Brasilian reissujen jälkeen. Ja olen sinänsä  ihan sinut asian kanssa, mutta väkisinkin kaipuu Brasiliaan, bahialaiseen elämänmenoon, niihin ihmisiin, aurinkoon, meren läheisyyteen ja lämpöön iskee ajoittain. 

 Sen jälkeen, kun olen muuttanut ruokavaliota entistäkin kasvispainotteisemmaksi (käytännössä vegaaninen), ei ruoka ole (etenkin Brasiliaan) matkustaessa enää ollut niin suuressa roolissa. Paitsi hedelmät. Ne papaijat (mamão). Ja ehkä passiohedelmät (maracujá). Mangot. Açaí, mutta sitä pystyy kohtalaisesti syömään/tekemään kotonakin esim. Marisol Foodin açaísoseesta. 

Niin ja sitten tapiokaletut. Niitä olen nyt koittanut opetella tekemään itsekin. Ekalla kerralla meni ihan pieleen, mutta sain rautalanka-apua ihanalta brasilialaiselta ystävältäni ja lopulta onnistuin ja innostuin! 😄

Tämä on varmaan monille ihan uusi ja kummallinen asia, mutta jospa vaikka tämä kirjoitus joskus tavoittaisi suomalaiset Brasilia-”fanit”. Suomenkielisenä tämä tuskin taas brasseille tuo iloa, ja toisaalta eivätköhän he osaa nämä jutut muutenkin vähän paremmin 😉

Raaka-aineena toimii tapiokatärkkelys. Sitä on löytynyt ainakin Farina-merkiltä ja myös Foodinilta. Myös etniset kaupat kuulemma myyvät. Tapiokatärkkelys on gluteenitonta ja toki vegaanista. 

Portugalinkielisenä löytyy useita ohjeistuksia goman eli sen ”taikinan” / jauhomaisen lopputuloksen tekemiseen, mutta muistaakseni myös englanniksi on ohjeita kyllä. Tässä kuitenkin nyt pääpiirteissään vaiheet: 

  1. Laita tapiokatärkkelystä kulhoon haluamasi määrä ja peitä se vedellä (ei tarvi sekoittaa, vain peittyä kokonaan vedellä). Ystäväni mukaan 400g:n paketti peittyi noin puolella litralla vettä, mutta itselläni siihen kului suhteessa vähän enemmän, mikä ehkä on ollut jatkokäsittelyn kannalta vähän haastavaa. Olen tehnyt pienempiä määriä kerralla (n. 100 g tärkkelystä), mutta koska valmis ”taikina” säilyy jääkaapissa lasipurkissa hyvin ja sen tekeminen voi tuntua työläältä, on toki ihan fiksua valmistaa enemmän kerralla. Itse olen näin amatöörinä vielä pelännyt epäonnistumista ja siksi tehnyt pieniä määriä kerralla 😄 
  2. Jätä tärkkelys veteen yön yli, kunnes vesi on erottunut päälle läpinäkyväksi kerrokseksi . 
  3. Kaada vesi pois.
  4. Jäljelle jäävä tärkkelysmassa on vielä kostea, joten se tulee kuivata. Itse olen tehnyt tämän laittamalla massan puhtaan keittiöpyyhkeen sisään kuivumaan, noin puoli tuntia tai miksei enemmänkin. 
  5. Massan kuivuttua, ota esiin siivilä ja kulho. Siivilöi massa siis siivilän läpi kulhoon.😊 Tuloksena on hienojakoinen jauho/taikina, vai miksi sitä nyt kutsuisi. Ja näin ollen se on nyt siinä! ”Taikina” on valmis. Suolaa siihen voi hiukan ripotella ennen paistamista.    
  6. Siivilöi kuumalle pannulle ohuehko kerros tätä ”jauhetta” (mikä sen suomenkielinen nimi olisi?) ja anna olla pari minuuttia. Sitä ei kannata mielestäni sohia, koska sitten letun rakenne rikkoontuu helposti. Ainakaan minun mielestäni pohjaanpalamisvaaraa ei ole, toki lieden lämpötilaa voi tässä vaiheessa laskea. Paistamiseen ei tarvita myöskään rasvaa. Letun voi myös kääntää, mutta itse olen laittanut tässä vaiheessa täytteet sisään ja sitten taitanut sen kahtia.     
  7. Täytteistä: mun mielestä  banaani-kookos on vain kerta toisensa jälkeen ihan ykkönen! Kookosta käytän sekä hiutaleina että kookosmannan muodossa. Joko tai tai sekä että 😋 #koskakookos! Olen myös tehnyt lehtikaali-avokado-tahini- tmv. täytettä, mutta se ei ehkä mennyt ihan nappiin, joten suolaiset versiot vaativat vielä kehittelyä. Jonkun (raaka)suklaisen täytteen voisin myös joskus tehdä…  (Koillis-)Brasilialaiseen tapaan suosin ja suosittelen kuitenkin pitämään täytteet ja kombot yksinkertaisina, tämän ei ole tarkoitus olla gourmeta 😉 Oih, maistuvat niin Brasilialle 💛      
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: