Raakaa ja kypsää

Värikästä kasvisruokaa ja hyvää oloa

Kookosta kvinoassa ja hirssissä 

: helmikuu 20, 2016

Vajaa vuosi sitten Foodin toi markkinoille kivimyllyssä kookoksesta jauhetun kookossoseen, kaupalliselta nimeltään kookosmanna, joka äkkiä levisi ihmisten tietoisuuteen manian tavoin (#mannamania) ja itsekin olin ensimmäisten joukossa (silloin ilman mitään rahallista tai muuta hyötyä tai yhteistyökuvioita) sitä hehkuttamassa. 

Olen ollut aina (?) hulluna kookokseen ja raakaruuasta (ja muusta kasvisruuasta) innostuneena sen käyttö on vain kasvanut. Toki se sopii raakaherkkujen lisäksi kypsennettyihinkin ruokiin, joista nyt annan pari helppoa esimerkkiä. 

Kookosmannan ohella ruuanlaittoon sopivat toki myös kookosmaito ja -kerma, kookoshiutaleet ja kookosöljy. Kookosmannalla saa kivasti kermaisuutta ja mielestäni se on paljon paremman ja pehmeämmän makuista kuin kookoskerma, jota tosin käytän myös paljon. 

Tässä ensimmäisessä annoksessa oli luomusalaattisekoitusta, Silmusalaatin Rouskuvan rapeaa itusekoitusta, kikherne-avokadosalaattia, uunibataattia, kookoshirssiä sekä tahini-kookosmanna-sitruuna-kastiketta. 
Kookoshirssi (1 hengelle)

  • 1/2 dl hirssiä
  • 1,5 dl vettä 
  • suolaa
  • 1 rkl kookosmannaa

Huuhtele hirssi lävikössä ja keitä suolalla maustetussa vedessä n. 25 min. Lisää kookosmanna keittämisen loppuvaiheessa. Huom. tällaisenaan tämä saattaa maistua vähän puurolta, ja oikeastaan kävisikin ihan puurosta 😉Voit toki maustaa esim. itämaisin maustein tai värjätä vaikka kurkumalla. Itselläni oli tässä annoksessa myös tahinikastike, joten annoin hirssin olla mietona. 

Tahinikastike:

  • 1-2 rkl vaaleaa tahinia 
  • 1/2 limen tai sitruunan mehu
  • 1 rkl kookosmannaa
  • suolaa, mustapippuria 
  • (muita mausteita tarvittaessa, tällä kertaa koitin kanelia ja oli aika kiva 😊)
  • tilkka vettä

Sekoita ainekset keskenään.

Kikherne-avokadosalaatti 

  • kikherneitä (n. 1/3 tölkillistä?)
  • 1/2 avokado
  • pala kevätsipulia 
  • limen mehua
  • suolaa, mustapippuria

 Huuhdo kikherneet, pilko avokado ja sipuli. Mausta. 

Punajuuri-inkivääri-kookoskvinoa    
(1-2 annosta)

  • 1 dl kvinoaa 
  • 1,5 dl vettä 
  • punajuuri 
  • pala inkivääriä 
  • suolaa
  • juustokuminaa ja korianteria 
  • sitruunanmehua 
  • 4 rkl kookosmannaa (tai maun mukaan enemmän tai vähemmän)
  • tuoretta rosmariinia tai korianteria 

Raasta punajuuri ja inkivääri. Huuhdo kvinoa ja lisää kiehuvaan veteen. Lisää hetken kuluttua punajuuri ja inkivääri & mausteet. Keitä kvinoa kypsäksi (n. 15 minuuttia). Lisää kookosmanna keittämisen loppuvaiheessa. Tarkasta maku ja mausta lisää tarvittaessa. Nauti osana ateriaa tai sellaisenaan! 

Minulla tuosta annoksesta jäi toiseenkin päivään, tässä ”buddhabowl” punajuurikvinoan jämillä ja hummuksella 😉 

 
  

  Yhteistyössä Foodin / #foodinambassador 
   

 

Mainokset

One response to “Kookosta kvinoassa ja hirssissä 

  1. […] useammin mahdollisuuden sen monikäyttöisyyden ja ravintoarvojenkin vuoksi. Aiemmin kirjoitinkin hirssin ja kvinoan käytöstä kera kookoksen 😄  Tuossa käytin punaista kvinoaa, mutta yhtä hyvin tavallinen vaalea […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: