Raakaa ja kypsää

Värikästä kasvisruokaa ja hyvää oloa

 Joulunajan naposteluherkkuja

: 6 joulukuun, 2016

Olen melkoisen huono/laiska leipomaan. Siis osaisin varmastikin, mutta ei vain tule useinkaan leivottua esim. isoja (raaka)kakkuja vain itselle. Mieluummin ostan yksittäisinä paloina erilaisia raakakakkuja silloin kun niitä tekee mieli. Muuten kyllä tykkään herkutella ja ehkä sellainen pieni naposteluherkuttelu onkin mulle kaikkein tyypillisintä, myönnetään 😉 Ja kun ajatellaan tätä joulunalusaikaa, niin oikeastaan kaikki suosikkiherkkuni sattuvat olemaan  siihen aivan omiaan: suklaat, pähkinät, kuivatut hedelmät ja muut pikkuherkut. 

Viime joulun alla tein kahdesti raakapiparkakkuja, joista ensimmäiset olivat ehkä parhaimman makuisia, mutta taikina päätyi palloiksi, koska en saanut lopulta taikinaa oikein kaulittua. Tänä vuonna tein suosiolla samalla ohjeella raakapiparkakkupalloja. Raakapipariohje on alunperin Erica Palmkrantz-Azizin kirjasta Hyvän olon raakaravinto (ja ko. kirjasta vielä luin, että sitäkin ennen se olisi julkaistu kirjassa Raw food – Elinvoimaa raakaravinnosta). Tässä oma versioni: 

Raakapiparkakkupallot

  • 2 dl manteleita  
  • 1 rkl kookosöljyä (sulata tarvittaessa)
  • 4 taatelia (käytin Foodin medjool-taateleita)*
  • 1 tl neilikkaa 
  • 2 tl kanelia 
  • 1/2 tl inkivääriä 
  • ripaus suolaa 
  • 2 rkl vaahterasiirappia 
  1. Jauha mantelit monitoimikoneessa (voit käyttää myös mantelijauhoja).
  2. Lisää joukkoon öljy (alkuperäisessä ohjeessa oli manteliöljyä, mutta sen puuttuessa korvasin kookosöljyllä) ja taatelit, sekoita tasaiseksi.
  3. Lisää mausteet, sekoita.
  4. Sekoita vaahterasiirappi tai muu haluamasi makeutus. 
  5. Maista maku ja mausta tai makeuta tarvittaessa lisää. 
  6. Palloja varten koostumuksessa riittää, että taikina on muotoiltavissa palloiksi. Jos tästä tekisi pipareita, niin taikinan tulee olla kaulimiseen riittävän jähmeää.
  7. Muotoile palloiksi ja kierittele kookoshiutaleissa.

Suklaa 

Raakasuklaata on toki kiva tehdä itsekin, mutta jotenkin sitä tulee myös ostettua aika usein. (Raaka)Suklaan osalta makuja on varmasti monia; osa tykkää tummemmasta ja osa maitosuklaamaisesta. Itse tykkään tilanteesta riippuen molemmista: tummatkin suklaat voivat olla myös tosi pehmeän makuisia ja monella tavalla tykkään juurikin mahdollisimman puhtaasta suklaasta ts. korkeasta kaakaopitoisuudesta. Mutta kyllä vain ”mylk” -suklaat ovat myös suussasulavia herkkuja, kuinkas muuten kuin usein kookoksen ansiosta 😊

Foodin lanseerasi tänä syksynä vihdoin omat aivan ihanat raakasuklaansa*:

  • Amazonian dark 70%
  • Crunchy Hazelnut 56
  • Mylk 52%
  • Orange 70%
  • Peppermint 70%

Näistä en osaa kyllä omaa suosikkiani sanoa, ehkä tuo crunchy hazelnut tai Amazonian dark tai… eli kaikelle on kyllä paikkansa ja tilanteensa 😊 Näissä on hyvän maun lisäksi suussasulavan pehmeä rakenne. 

Lisäksi tämä suklaa tuo jo visuaalisesti ihan mielettömän paljon hyvää mieltä (puhumattakaan itse suklaan/raakakaakaon vaikutuksista mielihyvän tuottajana):

Muita vinkkejä jouluiseen naposteluun

  • paahdetut pähkinät esim. kanelilla maustettuna (yllä olevassa kuvassa pekaani-, hassel-,cashewpähkinä-manteli-kookoslastu-seos)
  • pähkinäseos naturellina
  • perinteinen maapähkinä-rusinasekoitus tai siitä mielestäni vielä parempi versio: mulperi-mantelisekoitus 
  • kuivatut aprikoosit ja viikunat 
  • täytetyt taatelit; itse testasin kookosmanna-mylk-raakasuklaamassa -seosta (sulatettuna ja uudelleen jähmenneenä) tahnana taatelin sisään ja voi taivas mikä kombo! Erilaiset pähkinä-/mantelitahnat ovat myös kivoja täytteitä. 

*tuotteet saatu

Yhteistyössä Foodin / #foodinambassador


Jätä kommentti