Raakaa ja kypsää

Värikästä kasvisruokaa ja hyvää oloa

Mantelimaito mantelitahnasta + pari smoothievinkkiä

: 8 lokakuun, 2017

Viime keväänä lissabonilaisessa vegaanikahvilassa (Foodprintz) järjestetyssä workshopissa sain ihanan vinkin: mantelimaidon voi valmistaa nopeasti myös mantelivoista. Itseltäni kun hiukan tuota suunnitelmallisuutta puuttuu, niin tällaiset nopeat vaihtoehdot ovat oikein mieluisia. En lue itseäni kasvimaitojen suurkuluttajaksi, mutta ainakin hyvän smoothiepohjan tästä saa ja olihan se aika hyvää sellaisenaankin 🙂 

Tällä kertaa käytin juomaan Foodin mantelitahnaa, jossa on jo valmiiksi ihanan sileä koostumus. 

Mantelimaito 

  • 3 rkl mantelitahnaa 
  • 3 dl vettä 
  • pari tuoretaatelia
  • ripaus suolaa 
  • ripaus vaniljaa 
  1. Sekoita ainekset blenderillä tasaiseksi ja kuohkeaksi juomaksi. 
  2. Lisää halutessasi vettä, mikäli haluat ohuemman seoksen.

Mantelimaito smoothiessa

Tein kerrankin smoothien (tai pari) ilman banaania, vaikka banaanifanina kiusaus lisätä edes yksi pieni bansku oli suuri 😉 Mutta ihanan pehmeän rakenteen sain muutenkin, avokado on yksi hyvä apu tähän, vaikka en sitäkään isoja määriä laittanut. Nestettä käytän smoothieen aina verraten vähän, usein selvästi vähemmän kuin ohjeissa tai en lainkaan, mutta täyteläinen mantelimaito on kyllä herkullinen lisä. Voit vapaasti käyttää nestettä enemmän kuin näissä (suuntaa-antavissa) ohjeissa on. Kannattaa kuitenkin aloittaa pienemmällä määrällä nestettä ja lisätä sitten tarvittaessa – liikaa nestettä kun ei sitten enää jälkikäteen saa pois 😉 Mantelimaitoakin voi tehdä laimeammassa suhteessa halutessaan. Ja toisaalta, toki voi smoothiessa käyttää vaikka vain mantelitahnaa/-voita ja  nestettä ilman, että tekee sitä ensin maidoksi. Variaatioita on monia ja tyyli on vapaa ja oma jokaiselle! 

Mausteinen päärynäsmoothie (kulhollinen yhdelle)

  • 1-2 dl mantelimaitoa 
  • 2 päärynää
  • 1/2 kesäkurpitsa 
  • pala avokadoa (voi olla esim. puolikas, käytin itse vähän vähemmän) 
  • 1/3 tl inkivääriä jauheena (voit käyttää myös tuoretta)
  • 1/2 tl kanelia 
  • 1/2 tl jauhettua kardemummaa
  • (Lisää tarvittaessa makeutusta ja/tai nestettä – itse laitoin vielä pari tuoretaatelia) 
  1. Blendaa ainekset samettisen pehmeäksi smoothieksi.
  2. Tarkista maku ja koostumus. Lisää tarvittaessa mausteita, makeutusta tai nestettä. 
  3. Tarjoile esim. myslin kanssa. 

Avokado-mansikkasmoothie (isohko lasillinen tai kulhollinen yhdelle)

Tämä on (vain vähän) mukailtu resepti uudesta ihanasta Elina Innasen Vegaanin aamupalakirjasta.

  • 2-3 dl mantelimaitoa
  • 150-200 g jäisiä mansikoita 
  • 1/2 avokado (alkuperäinen ohje olisi ollut kokonainen, mutta mulle riittää vähän vähempi)
  • 1/2 limen mehu 
  • 2 rkl kaurahiutaleita 
  • (1-2 rkl jauhettuja chian- ja/tai pellavansiemeniä – tämä oli mun oma lisäys, oma rutiini 😉 Käytössä tällä hetkellä Portugalista ostettu Iswari  Mix Omega 3, jossa sekä chiaa että pellavaa)
  1. Sekoita ainekset blenderillä tasaiseksi.
  2. Tarkista maku ja koostumus, lisää nestettä tarvittaessa. 
  3. Nauti 😊

Yhteistyössä Foodin (mantelitahna ja inkivääri saatu) #foodinambassador 


Jätä kommentti