Raakaa ja kypsää

Värikästä kasvisruokaa ja hyvää oloa

Kurpitsakeitto

: lokakuu 9, 2016

Tänään tuli tehtyä niin spontaanisti hyvää keittoa, että päätin jakaa sen muillekin saman tien. 

Syksy on ihanaa aikaa: vielä hetki sitten (ellei vieläkin) sai nauttia loppukesän sesongin kasviksista ja samaan aikaan alkoivat syksyn maut hiipiä mukaan. Kasvissyöjän unelma-aikaa ja runsaudenpula on ollut valtava 😉

Olen vähän laiska käsittelemään kurpitsaa, mutta syksyisin tulee yleensä ainakin pariin kertaan niistä kokattua. Pari viikkoa sitten tein täytettyä spagettikurpitsaa ja nyt keittiön pöydällä odotti pienehkö hokkaidokurpitsa. Mielessäni oli kurpitsahummus (uskon että sen aika tulee vielä), mutta tänään teki mieli lämmittävää ja mausteista keittoa. Tämä keitto onnistuu uskoakseni myös myskikurpitsalla. 

Pahoittelen jälleen vähän epämääräisiä määriä ohjeessa, sillä etenkin nesteen määrä mulla menee aina ihan heittämällä. Laitan aina ensin vähän ja lisään sitten tarpeen mukaan. En myöskään tykkää ihan juoksevista keitoista, vaan usein ovat aika sosemaisia 😊 

Koska olin epävarma pienen kurpitsan riittävyydestä, ja tajusin sen hiukan myöhässä (kurpitsan ollessa jo uunissa), lisäsin keittoon ruokaisuutta ja monipuolisuutta tuomaan valkopapuja. 

Kurpitsa-valkopapukeitto (1-2 annosta)

  • 1 hokkaidokurpitsa 
  • kookosöljyä 
  • 100 g keitettyjä valkopapuja 
  • pala kurkumaa
  • pala inkivääriä 
  • puolikas sipuli 
  • valkosipulinkynsi 
  • 1 tl juustokuminaa 
  • 1 tl jauhettua korianteria 
  • 1-2 tl currytahnaa
  • tilkka öljyä maun mukaan (esim. oliivi-, seesami- tai kookos)
  • 1-2 dl kookosmaitoa tai -kermaa + vettä tai kasvislientä mukavan koostumuksen saamiseksi 
  • ripaus suolaa 
  1. Halkaise kurpitsa kahtia. Irrota siemenet ja säästä ne myöhempää käyttöä varten. Itse huuhdoin ja kuivasin siemenet kevyesti ja paahdoin ne pannulla. Kuori kurpitsa ja paloittele, sipaise pintaan/vuokaan kookosöljyä. Paahda uunissa n. 20-30 minuuttia, kunnes palat ovat pehmeitä. Isommat ja paksummat palat vaatinevat vähän enemmän aikaa. 
  2. Paista pannulla öljyssä sipuli, valkosipuli ja mausteet. Inkiväärin ja kurkuman voi lisätä myöhemminkin, mutta toki voi myös paistaa. 
  3. Kun kurpitsat ovat kypsiä, laita kaikki ainekset blenderiin tai soseuta sauvasekoitimella. Laita nestettä vähitellen sen mukaan, millaisen koostumuksen haluat. Tarkista suola ja mausteet, lisää tarvittaessa. 
  4. Lämmitä keitto vielä kattilassa.
  5. Tarjoile paahdettujen kurpitsansiementen kanssa. Itse laitoin keiton pinnalle myös lusikallisen vaaleaa tahinia ja silmusalaattia. 
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: